SELAMAT DATANG

SELAMAT DATANG KE PORTAL RASMI SK DUSUN

Khamis, 18 Ogos 2011

Eduweb TV Catat 500,000 Pengguna Internet Rumah Sebulan

KLANG 15 Ogos - Portal EduwebTV yang diperkenalkan Kementerian Pelajaran sejak 2008 mendapat sambutan menggalakkan apabila mencatatkan purata 500,000 capaian sebulan dengan 33 peratus membabitkan pengguna Internet dari rumah.
Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Mohd. Puad Zarkashi berkata, capaian tersebut dijangka dapat dipertingkatkan lagi apabila kerajaan menyasarkan sekurang-kurangnya 50 peratus capaian Internet dari rumah menjelang hujung tahun ini.
"Para pelajar yang menerima komputer riba 1Malaysia daripada kerajaan juga digalakkan menggunakan kemudahan yang diberikan itu bagi melayari portal EduwebTV yang dilihat dapat membantu mereka meneruskan pelajaran dari rumah di samping memudahkan mereka memperoleh maklumat dengan cepat, luas serta menyeluruh.
''Sebanyak satu juta unit komputer riba 1Malaysia yang sudah dan bakal diedarkan kepada pelajar terpilih untuk kemudahan pembelajaran yang salah satu daripadanya ialah mengikuti program EduwebTV yang mempunyai lapan saluran dan 3,185 rancangan," katanya.
Beliau berkata demikian selepas majlis penyerahan komputer riba 1Malaysia di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tengku Idris Shah di sini, hari ini.
Mohd. Puad berkata, rancangan yang boleh diikuti menerusi EduwebTV ialah berita pendidikan bahasa Inggeris dan Malaysia, rancangan akademik, rencana, wawancara, kurikulum, interaktif dan siaran langsung arkib.
Terdahulu beliau menyerahkan sebanyak 667 komputer riba 1Malaysia kepada 12 sekolah di sekitar Parlimen Kapar, antaranya SMK Rantau Panjang, SMK Sungai Kapar Indah dan SMK Tinggi Klang.
Seorang penerima, S.Ranjini, 19, dari SMK Tinggi Klang berkata, pemberian komputer riba itu memudahkannya mendapat maklumat yang dikehendaki dengan cepat di samping membolehkannya memuat turun soalan-soalan peperiksaan yang lalu untuk rujukan.
''Selain itu, ia juga membolehkan saya mencari kenalan baru dari negeri lain dan bertukar pendapat," katanya yang bakal menduduki peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) tahun ini.
Seorang lagi penerima, Muhammad Amirul Hizmi Adnan, 15, dari SMK Sungai Kapar Indah berkata, komputer riba itu akan digunakan dengan sebaik mungkin sebagai persediaan menghadapi Penilaian Menengah Rendah (PMR).
''Saya gembira kerana dipilih sebagai penerima komputer riba dan dengan adanya kemudahan itu, saya dapat memperoleh maklumat di hujung jari sahaja di samping membantu mempersiapkan diri saya menghadapi peperiksaan," katanya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan